inliner relining?

Laat uw gegevens achter en dan nemen we zo snel mogelijk contact op.

Rioollucht: Wat kunnen de oorzaken zijn en wat te doen?

Niets is vervelender dan in je eigen huis of op de bedrijfsvloer met een wasknijper op je neus te moeten lopen. Aanhoudende penetrante rioollucht kan een flinke pretbederver zijn. Maar hoe ontstaat het eigenlijk? Hoe kun je het voorkomen en wat kun je doen als het toch aanwezig is? Riool R.I.R. Leidingtechniek uit Swalmen biedt uitleg!

Hoe ontstaat rioollucht?
Het is vaak niet meteen duidelijk wat de oorzaak van de vervelende geur is. Rioollucht kan namelijk op een aantal verschillende manieren in je woning terecht komen:

  1. Het stankslot werkt niet naar behoren
    Elke afvoer maakt gebruik van een sifon om nare luchtjes tegen te houden. Het water dat in de sifon blijft staan, blokkeert de doorgang voor de gassen die altijd in het riool aanwezig zijn. Als het water is verdampt, bijvoorbeeld door extreme warmte of als de afvoer lang niet is gebruikt, dan kan de lucht uit de riolering vrijuit ontsnappen en het pand binnenstromen. Deze oorzaak is het makkelijkst aan te pakken. Vaak is het namelijk genoeg om de afvoer even goed door te spoelen met water, zodat de sifon zich weer vult en het stankslot daarmee is hersteld.

  2. Het riool of de afvoer is verstopt
    Door een verstopping in de riolering kan de beluchting verstoord raken. Hierdoor kan rioollucht niet ontsnappen op de plek die ervoor bedoeld is, namelijk de ontspanningsleiding op het dak. De vieze lucht zal door overdruk in het rioolsysteem ergens in het pand uit het rioolsysteem gedrukt worden. Bij een verstopte riolering hoort men vaak ook borrelende en/of zuigende geluiden uit de afvoer(en) komen, dit is een teken dat de beluchting verstoord is en dat de riolering mogelijk verstopt of vernauwd is.

  3. Er zijn problemen met de beluchting- of ontluchtingspijp
    Beluchting en ontluchting van het rioolstelsel is uitermate belangrijk om een optimale hydraulische werking van het systeem te kunnen garanderen. Er gelden dan ook strenge regels voor de aanleg van rioolsystemen, die sinds het bouwbesluit van 2012 van kracht zijn. Bij oudere woningen met een gemengd rioolsysteem (i.e. vuilwater en regenwater), vindt de beluchting en ontluchting vaak plaats via de regenwater afvoeren. Let dus heel goed op met het afkoppelen van regenwater of met het installeren van sifons in deze afvoeren. Nieuwe woningen dienen voorzien te zijn van een zogenaamde ontspanningsleiding, deze leiding loopt van onder tot boven door het dak naar buiten, overal in de dezelfde diameter. Als deze leiding niet goed is aangesloten of als deze verstopt raakt, kan de vieze lucht ook in het pand terechtkomen.

  4. Er is een lekkage
    Een rioolsysteem is een gesloten systeem. Door een scheur in de leidingen of een leidingbreuk kan smerig water en rioollucht uit de afvoer ontsnappen. Los van eventuele waterschade, zorgt dit ongetwijfeld voor vervelende geurtjes.

  5. De riolering is beschadigd
    Door fouten bij de aanleg, bij werkzaamheden of door verzakkingen kan de riolering ook scheuren of afbreken. Bij dergelijke problemen zie je vaak ook rioolvliegjes (zogenaamde ‘latrine vliegjes’) rondfladderen. Dat zijn kleine insectjes van ongeveer een halve centimeter lang. Bij dergelijke constateringen is de hulp van een professioneel rioolbedrijf bijna altijd noodzakelijk.

    Rioollucht! Wat nu?
    Het beste is natuurlijk om je afvoerstelsel gezond te houden. Onderhoud je afvoer regelmatig: maak de putjes, sifons en regenwater goten regelmatig schoon en spoel geen vette of vaste substanties door de afvoer. Zo voorkom je de grootste problemen. Laat preventief uw leidingen reinigen en controleren door een professioneel en erkend rioolbedrijf. Toch nare luchtjes? Kom dan meteen in actie!
    Rioollucht is namelijk niet alleen vervelend, maar kan ook nog eens schadelijk zijn voor de gezondheid. Vaak betreft het een mengsel van methaan en waterstofsulfide. Het ruikt vaak naar rotte eieren en kan zorgen voor hoofdpijn, irritaties aan de ogen, duizeligheid, kortademigheid en zelfs bewusteloosheid. Als het ondanks de voorzorgsmaatregelen toch voorkomt, is het daarom echt van belang dat de oorzaak van de stank snel wordt opgelost.
    Probeer bij verstoppingen eerst de standaard huis-tuin-en-keukenmiddeltjes: gebruik een plopper of strooi wat soda in de afvoer. Vermijd sterke, chemische ontstoppingsmiddelen, want die kunnen de afvoer van binnenuit beschadigen. Lukt het niet of is het probleem van complexere aard? Neem dan contact op met een gespecialiseerd en erkend rioolbedrijf.

    Riool R.I.R. Leidingtechniek uit Swalmen staat klaar voor al uw rioolproblemen.
    Riool R.I.R. Leidingtechniek uit Swalmen is een professioneel en erkend “Techniek Nederland” rioolbedrijf binnen de Riooltechniek, wat bij spoed altijd beschikbaar is. Of het nu gaat om het oplossen van rioollucht, ontstoppen, reinigen, inspecteren, detecteren, repareren, renoveren of relinen: Riool R.I.R. Leidingtechniek heeft altijd een passende oplossing. Hulp nodig? Lees ons verhaal verder op onze website of neem direct contact met ons op via 0475 - 741 649. Wij helpen u graag!